Fertilitetsbevarendebehandling eller ej

Ja lige siden dette billede blev taget har jeg drømt om og glædet mig til at blive gravid igen og få flere børn. Jeg er enebarn og har altid drømt om gerne tre børn.

Dette kan dog godt blive problematisk nu da behandlingen måske sætter mig i overgangsalderen og dermed fratager mig muligheden for flere børn. Derfor blev jeg henvist til fertilitetsbevarende behandling.

Her tilbød de mig at gøre to ting: enten få taget æg ud og frosset ned, hvilken lægen dog ville have svært ved at nå inden kemo da jeg ikke er i en rigtig cyklus pga aborten og det ville også betyde, at jeg skulle have hormoner, som jo i første omgang har fået kræften til at vokse. Så denne mulighed takkede jeg med det samme nej til med tanke på risikoen for, at kræften vokser.

Det andet de tilbød er at få opereret en æggestok ud og frosset ned for derefter engang at få den opereret ind igen når tid er. Dette har jeg umiddelbart heller ikke lyst til af flere årsager.

  • frygten for endnu en operation – ja jeg er ikke vild med at de skal skære i mig og risikoen for komplikationer hermed og dermed udskudt kemo og stråler pga. det.
  • frygten for, at en ny graviditet kan give tilbagefald pga. at kroppen bliver fyldt med hormoner.
  • pause med hormondæmpende behandling for at opnå graviditet og tænker jo, at der er en grund til, at jeg skal have det.
  • mindre chance for spontan graviditet da en æggestok er fjernet og dermed nedsat naturlig ægløsning og hormonproduktion
  • er bange for at dø i forsøget på at få flere børn. Min første prioritet er at være rask så jeg kan være mor for Andreas.

Er derfor ikke sikker på, at jeg tør blive gravid igen nogenside i frygt for at det kommer igen og gider ikke skæres i hvis jeg allerede nu ved at jeg ikke vil bruge den.

Hvis der bare er den mindste risiko ved en ny graviditet, så skal jeg aldrig være gravid igen. Færdig basta. Hvad er risikoen så for tilbagefald?  ja det er et godt spørgsmål. Onkologen (kræftlægen) sagde at det hos mig er større da jeg er ung. Hun kan lave et helt specifik diagram over mig og min risiko, men så skal jeg ville vide det.. og vil man vide det? Dette fik vi tid til at tænke over da hun alligevel ikke kunne lave det den dag, da hun skal vide præcis hvilken kræftype jeg har og der var ikke svar fra operationen. Så I må følge med og se om vi nogenside får det at vide. Hun kunne ikke sige noget om, om en ny graviditet har noget at sige. Hun sagde at de ser unge kvinder få børn bagefter hvor det ikke har betydning – men de ved ikke om det har betydning. Dette lyder i mine ører som en risiko. Men man kan jo heller ikke leve livet i frygt.

Ingen ved om jeg går i overgangsalderen eller min cyklus og dermed muligheden for spontan graviditet kommer igen. Eksperterne anbefaler mig at få den taget ud hvis jeg ønsker flere børn, da det er dumt at fratage sig selv muligheden. De kan jo heller ikke garantere mig at jeg kan få flere selvom jeg får den frosset ned, men så har de en mulighed for at hjælpe mig hvis min cyklus ikke kommer tilbage. Alligevel siger de også, at de ser flere som får naturlig cyklus igen og jeg er så ung så burde have en chance for det. Dette har været og er den sværeste beslutning i mit liv! Jeg kan blive helt ked af det ved tanken om at jeg aldrig skal opleve en graviditet/fødsel igen og det at have en lille bitte baby.

Jeg hælder altså til at lade være men på den anden side er jeg bange for at komme til at fortryde om nogle år når vi er på den anden side.

Synes også man skal have i tankerne hvor mange børn man sætter i verden hvis jeg skulle blive syg igen og måske dø af det. Så står flere børn tilbage med en sorg.

Denne beslutning og situation er det der har fyldt mest i mig under hele forløbet.

Jeg har bare grundlæggende ikke lyst til at få den taget ud. Så må lytte til min mavefornemmelse og træffe en beslutning.

Min mand ser ikke alle komplikationerne ved en ny operation så hvis det var ham fik han den nok taget ud. Han støtter mig fuldt i min beslutning.

Tænker at det gør en forskel, at vi har en dejlig dreng. Havde vi ikke haft nogen, havde jeg nok gjort mere for at kunne få børn bagefter.

Er nok nået til den konklusion ikke at få den fjernet. Jeg tror også på skæbnen og tænker lidt at hvis det er meningen at jeg skal have flere børn så får jeg det også bagefter. Så kan man så tænke – hvorfor vil skæbnen så, at jeg skal være syg, ja det tænker jeg ikke over. Vi har en utrolig dejlig dreng og får vi flere så er vi heldige og gør vi ikke så har vi ham. Det vigtigste er at være rask og frisk for ham.

Disse overvejelser var en af hovede grundende til at jeg startede bloggen fordi jeg havde svært ved at finde andre der var i samme situation som man kan se på hvad de har gjort. Så håber jeg kan hjælpe andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *